HesteUniverset - afsnit 8
Fodring af mavesårsheste - del 2
Mavesår hos heste er en alvorlig lidelse, der påvirker hestens præstationer og sundhed. Fodring af heste med mavesår kræver særlig opmærksomhed, og der er visse foderingredienser, der kan hjælpe med at beskytte og genoprette hestens maveslimhinde. I dette blogindlæg vil vi se nærmere på netop sådanne foderingredienser.
I tidligere blogindlæg har jeg beskrevet hestens fordøjelsessystem og diskuteret, hvordan mavesår påvirker hestens helbred. Se fx HesteUniverset afsnit 6.
Foder med slimdannende effekt
Foderingredienser med en slimdannende effekt kan hjælpe med at beskytte hestens maveslimhinde mod skadelig mavesyre. Der er flere foderingredienser med en slimdannende effekt, men de mest kendte er hørfrø og pektinfibre.
Pektinfibre
Pektin er en vandopløselig fiber, der primært findes i frugt, især umodne æbler og roer, der er kendt for deres høje indhold af pektin. Pektin bruges i fødevareindustrien til at størkne marmelade og andre fødevarer, hvor man ønsker en gele i stedet for noget flydende.
Når foderråvarer som æblekvas eller roepiller fodres til hesten, vil pektinen danne en gele når det kommer i kontakt med væske. Denne gele kan ligge sig som en beskyttende hinde på maveslimhinden og beskytte den mod mavesyre.
Pektinfiber er dog også gavnlige for tarmen, da mikroorganismerne elsker pektinfiber, og det hjælper med at holde blodsukkeret stabilt ved at forsinke optagelsen af sukker og stivelse i tarmen.
Hørfrø
Hørfrø er en populær råvare til heste på grund af dets høje indhold af antiinflammatoriske omega 3-fedtsyrer og protein.
Men det mest interessante ved hørfrø i denne sammenhæng, er dets evne til at danne slim, når det kommer i kontakt med vand. Denne slim kan beskytte maveslimhinden på samme måde som gelen fra pektinfiber. For at opnå denne effekt bør du bruge ikke-varmebehandlede gule hørfrø. En eventuelt varmebehandling vil nemlig ødelægge det protein, som danner den beskyttende slim.
Det er vigtigt at bemærke, at hørfrø skal blødes op inden fodring, da slimdannelsen sker langsomt. Hvis det fodres tørt, vil slimdannelsen først forekomme senere i systemet.
Loppefrøskaller kan også slimme, men det er en mere kraftig effekt, og til maveslimhinden anbefales en mere skånsom slim. Det betyder dog ikke, at du ikke kan fodre loppefrø til din hest med mavesår, men det bør gøres tørt, så slimdannelsen kommer længere nede i systemet.
Lecithin
Lecithin er en naturlig forbindelse. Det er en type fedtstof, der består af fosfolipider, som er afgørende for opbygningen af cellemembraner.
Forskning har vist, at lecithin kan danne en beskyttende barriere på maveslimhinden og gøre den mere modstandsdygtig overfor mavesyren. Dette skyldes, at glycerolhovederne i fosfolipiderne tiltrækker vand og kan hæfte sig på maveslimhindens overside, mens den vandafvisende hale vender ud imod maveindholdet. Denne biokemiske barriere kan beskytte slimhinden mod skadelige stoffer og syrer.
Det er interessant at bemærke, at denne beskyttende effekt af lecithin ikke sker ved hjælp af gele eller slim, som det er tilfældet med pektin og hørfrø. I stedet skaber lecithin en barriere, der styrker og stabiliserer slimhinden.
Lecithin udvindes ofte fra soja eller solsikkefrø og kan findes derfor i store mængder i solsikkeolie.
Når det kommer til at hjælpe en hest med at ophele et mavesår, er der flere foderingredienser, der kan være til gavn.
For at sikre at hestens slimhinde har de bedste forudsætninger for at være stærk og sund, er det vigtigt at give tilstrækkelige mængder af zink, biotin, A-vitamin og C-vitaminer. Faktisk kræver mavesårsheste typisk en højere mængde af disse næringsstoffer end normale og velfungerende heste.
Havtornsmacerat
En af de spændende foderingredienser er havtornsmacerat. Dette er et olieudtræk af havtorn, som indeholder en særlig sammensætning af flerumættede fedtsyrer og høje niveauer af A-, C- og E-vitaminer. Der er faktisk en undersøgelse fra 2012, der viser, at et tilskud af havtornsmacerat kan hjælpe med at ophele mavesår i den røde del af mavesækken. Dette skyldes sandsynligvis de høje niveauer af de førnævnte næringsstoffer.
Personligt har jeg gode erfaringer med at tilføje havtornsmacerat til fodringen af heste med mavesår og IBD.
Nukleotider
Nukleotider er en essentiel del af hestens DNA, som koder for alt i dens krop. Hesten har brug for rigtig mange nukleotider, da DNA-strengen i hver celle er en meter lang og skal erstattes ved celledeling, fx ved opheling af et mavesår.
Hvis hesten er presset, fx under hård træning, kan der opstå en mangel på nukleotider, og celledelingen vil blive langsommere, hvilket kan resultere i en forlænget opheling eller en svagere slimhinde.
Derfor kan det være en god idé at tildele nukleotider i din hests foderplan for at støtte en velfungerende slimhinde og generel sundhed.
Nukleotider udvindes ofte fra ølgærsprodukter.
Men udover det vil jeg her give dig tre praktiske fodertips, som er gode at have med i dit management af din hest for at understøtte slimhinden bedst muligt:
Udover at fordele grovfoderet over døgnets 24 timer, er det en god idé at give hesten et fiberholdigt måltid før rideturen for at beskytte slimhinden under træning. Det kan være hø, wrap eller snittet græs og lucerne fra en sæk. Desuden anbefaler jeg at tildele grovfoder før kraftfoderet.
Undgå at give din hest elektrolytter dagligt og især på tom mave, da det også kan øge risikoen for mavesår. Tænk på ordsproget "at gnide salt i såret" - det gør ondt, selvom såret er lille.
Hvis din hest har brug for flere kalorier, så tildel det i form af olie i stedet for stivelse. Men lad hestens fordøjelse vænne sig til det nye fodermiddel i cirka tre uger.
Til sidst vil jeg nævne, at mavesårsheste er meget individuelle, så hvad der virker for én hest, både medicinering og fodring, behøver ikke nødvendigvis at virke for en anden hest. Derfor er det en god idé at have et tæt samarbejde med både din dyrlæge og din foderkonsulent for at lægge den bedst mulige plan og strategi for din hest.
Tak til Falcon, min tidligere fjordhest, for at have lært mig enormt meget om mavesår hos heste.
Kilder:
Nanna Luthersson 2023 (Hestekongres 2023)
Luthersson, N., Nielsen, K. H., Harris, P. and Parkin, T. D. H. (2009) Risk factors associated with equine gastric ulceration syndrome in 201 horses in Denmark. Equine Veterinary Journal 41 (7) 625-630
Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013
https://www.facebook.com/equineulcerresearch
N.K. Huff, A.D. Auer, F. Garza Jr., M.L. Keowen, M.T. Kearney, R.B. McMullin, and F.M. Andrews (2012) Effect of Sea Buckthorn Berries and Pulp in a Liquid Emulsion on Gastric Ulcer Scores and Gastric Juice pH in Horses, J Vet Intern Med 2012;26:1186–1191
https://thehorse.com/148009/pectin-lecithins-help-equine-gastric-health/ (sidst besøgt 01 2023)
https://www.vipra.dk/fosfolipider/ (sidst besøg 02 2023)