HesteUniverset - afsnit 7

Syvende afsnit af HesteUniverset er nu ude og jeg er spændt på lige netop din reaktion!

Fodring af mavesårsheste - del 1

Afsnit 7 handler om fodring af mavesårsheste. Det er et stort emne, som jeg har forsøgt at gøre så kort og præcist som muligt.

Afsnittet tager fat i de store og vigtige foderemner, når vi snakker om fodring af mavesårsheste. Det er fx grovfoder/fiber og stivelse og så gemmes det lidt mere nørdet indhold til afsnit 8.

Min 1.49: Det kan også bare være en hest, som har tendens til mavesår, eller hvor det mistænkes at det driller. Med andre ord, stort set alle heste i et eller andet omfang.

Min 3.30: Der er ca. 15% vand i hø, så der skal ligges yderligere 15% oveni den nævnte mængden. Der er desuden ca. 35% vand i wrap, og derfor skal heste have mere wrap end hø, da det indeholder mere vand.

Min 4.00: Man har dog undersøgt og fundet ud af, at heste har mindre naturlig fastetid om natten, hvis de fodres med grovfoder i hønet.

Min 5.50: Der ligger ikke noget forskning på om at hø skulle være bedre end wrap, eller omvendt.

Min 6.58: Der må dog heller ikke være et for højt indhold af de ufordøjelige fibre. Et sted imellem 55 og 65 i NDF er passende. Det er dog svært at se på græs, hvornår det er.

Min 10.45: Husk desuden at din hest skal bruge sin mavesyrer til at nedbryde protein og faktisk også calcium. Samtidig bruges mavesyren som en af de første led i immunforsvaret.

Min 11.31: Hesten har jo slimhinder rigtig mange steder i kroppen.

Min 14.50: Der diskuteres faktisk om sukker hører ind under den her regel også, men jeg kan ikke rigtig blive helt klog på det. Heste håndtere dog generelt sukker, bedre end stivelse medmindre de er i risiko for overvægt/forfangenhed.


Husk, der er ikke nogen skam i at have en mavesårshest, det kan ske for alle, også mig. Eller dyrlægen :)


Tak til Falcon, min tidligere fjordhest, for at have lært mig enormt meget om mavesår hos heste.

Kilder:

Nanna Luthersson 2023 (Hestekongres 2023)

Luthersson, N., Nielsen, K. H., Harris, P. and Parkin, T. D. H. (2009) Risk factors associated with equine gastric ulceration syndrome in 201 horses in Denmark. Equine Veterinary Journal 41 (7) 625-630

Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013

https://www.facebook.com/equineulcerresearch

Forrige
Forrige

HesteUniverset - afsnit 8

Næste
Næste

HesteUniverset - afsnit 6