HesteUniverset - afsnit 9

Hestens pelsskifte

Selvom det stadig føles koldt udenfor, er det tid til pelsskifte for din hest (marts 2023). Nogle heste er allerede i gang, mens andre er lidt langsommere om at skifte pels. Pelsskiftet er en del af din hests tilpasning til det miljø, den lever i, og det er en vigtig proces, som er styret af hormoner og lys.

Pelsskiftet sker to gange om året - i foråret og i efteråret. Her skifter din hest fra en tyk vinterpels til en kort sommerpels. Det er en del af hestens temperaturregulering. Pelsskiftet er en stor hormonel proces, hvor både melatonin og prolaktin spiller en vigtig rolle.

Melatonin, også kaldet mørkehormonet, produceres i en højere mængde i hjernen, når lysreceptorerne i din hests øjne registrerer, at lyset forsvinder i sensommeren.

Når niveauet af melatonin stiger i sensommeren, vil hestens pels begynde at vokse, og en flot vinterpels vil vokse frem. Men i vintermånederne vil lysreceptorerne i hestens hud reagere på den øgede mængde lys, også selvom de er dækket af pels.

Dette får prolaktinniveauet til at stige, hvilket hæmmer melatoninproduktionen, og hesten vil nu starte med at smide vinterpelsen og sætte en flot sommerpels i stedet.

Forskning har vist, at hesten reagerer på disse ændringer ca. 5-8 uger efter solhverv både om sommeren og om vinteren.

Det er derfor ikke unormalt, at hesten allerede starter pelsskiftet i januar og august måned, selvom det kan virke mærkeligt, fordi det enten er meget koldt eller meget varmt.

Prolaktin indgår faktisk også i reproduktionssystemet, så det har mange funktioner i hestens krop udover pelsskiftet.

Hestens hår vokser i tre faser: den anagene fase, den catagene fase og den telogene fase.

Den første fase er den aktive hårvækstfase, hvor selve håret dannes nede i hårroden og langsomt vokser sig længere. Denne fase kan være lidt forskellige længder afhængigt af mange faktorer, fx fodring og genetik. Den næste fase er kort, hvor væksten i håret ophører, og det kaldes en hvilefase. I den sidste fase slipper håret bunden af hårsækken og betragtes nu som dødt, da det ikke længere har blodforsyning. Nu ligger det blot og venter på at blive skubbet ud af et nyt hårstrå.

Hårstrået består af et protein kaldet keratin, og en lille smule vand, fedt, mineraler og melanin, som er et pigment.

Pelsskiftet er derfor en ressourcekrævende proces, og kan påvirke din hests præstationsevne og velvære. Din hest kan blive træt eller irritabel under pelsskiftet, og dens immunforsvar kan også være svækket i denne periode. Derfor er det vigtigt at give hesten ekstra opmærksomhed og pleje under pelsskiftet for at sikre dens sundhed og trivsel.

Pelsskiftet kræver en enorm mængde vitaminer, mineraler, proteiner og fedtsyrer. Og hvis ikke hesten har nok af disse næringsstoffer, vil du kunne opleve det skrevne herover.

Når hesten skifter pels, bruger den store mængder zink til at danne keratin, kobber til at danne pigment og selen til at beskytte cellevæggene. Derudover er B-vitaminer vigtige for produktionen af hårstrået og styrkelse af huden og blodgennemstrømningen.

Derfor er det vigtigt at sikre, at hesten får en velafbalanceret foderplan med alle de nødvendige næringsstoffer.

Her er seks foderråd, der kan hjælpe din hest gennem pelsskiftet:

  1. Sørg for at hestens basisfoderplan er godt balanceret og indeholder alle de nødvendige vitaminer, mineraler, proteiner, fedtsyrer og fibre.

  2. Optimer hestens tarmflora ved at tilføje probiotika og prebiotika til dens foder. Sørg også for, at hesten får masser af fiberdiversitet, da dette virker som prebiotika for tarmens mikroorganismer. Det vil øge din hests egen produktion af B-vitaminer.

  3. Hvis punkt 2 ikke er nok, kan du tilføje ekstra B-vitaminer til hestens foder. Disse er vandopløselige, så du kan ikke overdosere dem.

  4. Tildel ekstra mineraler, især zink, kobber og selen, da disse mineraler er vigtige for pelsskiftet. Vælg et tilskud, der indeholder alle tre mineraler i organisk, balanceret form.

  5. Tilføj ekstra protein til hestens foder, da dette kan være svært at få nok fra grovfoderbaseret fodring. Især er de essentielle aminosyrer vigtige

  6. Tilføj ekstra omega-fedtsyrer til hestens foder, da disse er vigtige for korrekt fungerende cellevæggene og kan hjælpe med at gøre pelsen mere blød og blank.

Det er vigtigt at understrege, at hestens pels, hud og hove er en indikator for dens sundhedsstatus. Hvis hesten fælder i totter eller plamager, kan dette være et tegn på, at dens foderplan ikke er godt nok balanceret.

Heste, der klippes, har tendens til at have ubalancer i mineralniveauet på grund af deres konstante vækst af nyt hår, så det er vigtigt at støtte deres foder med ekstra næringsstoffer som beskrevet herover.

Kilder:

https://hestezonen.dk/er-din-hest-i-gang-med-pelsskifte/

https://hippolyt.dk/hestens-pelsskifte/?gclid=Cj0KCQiA0oagBhDHARIsAI-Bbgf2vI3xWL-D6vL4tJ77Cre1xYHurm9BbwJWDJvdh_fz9QG5ZuGrm6gaAky0EALw_wcB

https://blog.dangro.com/p/hestens-pelsskifte/

https://brogaarden.eu/blogs/information-om-heste/fodring-ved-pelsskifte

Forrige
Forrige

Hesteuniverset - afsnit 10

Næste
Næste

HesteUniverset - afsnit 8