Hesteuniverset - afsnit 17

Fodringen af det helt unge føl

De første timer og dage efter foling er dem af størst betydning. De føl som ikke klarer at komme til verden, dør i denne periode. Det er derfor en periode, der kræver din fulde opmærksomhed, både til hoppen og føllet.

Immunforsvaret

Føllet fødes helt uden immunforsvar blandt andet.

Immunforsvaret virker ved at der dannes antistoffer imod bakterier og virus, som kan give sygdom. Antistofferne vil angribe eventuelle bakterier og virus og derved uskadeliggøre dem. Det er et ret effektivt system. Derfor er det vigtigt at føllet får et godt velfungerende immunforsvar hurtigt efter fødslen, så den ikke fanger en infektion og eventuelt dør af denne.

Men selvom hoppen har et velfungerende immunforsvar, gives det ikke videre til føllet imens det ligger i maven. Antistofferne kan nemlig ikke blive transporteret over moderkagen og ind i føllets system.

Naturen er derfor så smart indrettet, at føllet får disse antistoffer igennem hoppen råmælk. Føllet vil drikke råmælk svarende til 15% af dens kropsvægt det første døgn, det svarer til 8 liter for et varmblodsføl!

Råmælken produceres i den sidste måned af hoppen drægtighed, og det er derfor vigtigt at hun ikke bliver flyttet i denne periode, da hun så ikke kan nå at danne de relevante antistoffer til føllet. Det er forskelligt hvilke bakterier og virusser der er i forskellige miljøer og stalde.

Det er samtidig vigtigt at hoppen ikke har for meget mælkeløb op til folingen, da det vil fortynde antistofniveauet i råmælken.

Råmælkens indhold af antistoffer er normalt meget højt, op til 10 gange mere end hvad der findes i blod. 6 timer efter foling er antistofniveauet i råmælken allerede halveret og 18 timer efter er niveauet 10% af det oprindelige.

Derfor er føllets tarm ret smart indrettet til at optage disse antistoffer direkte over tarmvæggen de første 6 timer efter folingen. Efter 16 timer er føllets tarm lukket for antistoffer og det er dermed for sent for føllet at få dem den vej, hvis ikke den har fået dem i de vigtige første timer.

Antistofferne har dog en begrænset levetid i føllet. Efter allerede 3 uger er de halveret og når føllet er 4 måneder gammelt, er de næsten brugt op. Men det afhænger helt af hvor mange antistoffer som føllet når at indtage i de første levetimer.

 

En anden ting der er med råmælken, er at denne skal bringe energi nok til føllet, så det har kræfterne til at overleve de første dage. Det er hårdt for føllet at skulle til at bære egen vægt, selv trække vejret og selv søge efter føde. Føllet fødes kun med energi nok til de 4-6 første timer, derefter er det afhængig af energi fra råmælken.

 

Du kan heldigvis sørge for at føllet får god råmælk, både ved at have fokus på at føllet får pattet godt de første timer af dens liv, men også ved at sørger for at hoppens foder er i orden. En række undersøgelser har fx vist, at fodres hoppen med meget korn eller dårligt grovfoder, med høj andel skimmel- og toxin-indhold, så er niveauet af antistoffer i råmælken betydelig lavere.

En mangel på selen i hoppens foder, påvirker også råmælkens indhold af antistoffer negativt.

Desuden fødes føl også med en mangel på de vigtige A og E-vitaminer, da de ej heller kan blive transporteret igennem moderkagen. Men hvis hoppens foder har et tilstrækkeligt højt indhold af disse, så opkoncentreres de også i råmælken og dit føl får dermed endnu bedre vilkår, for at overleve den hårde start på livet.

Det er derfor vigtigt at du har fokus på hoppens foder i de sidste måneder af drægtigheden, så hun får tilstrækkeligt til at opbygge depoter i føllet og en god råmælkskvalitet.

 Tarmfloraen

Ud over at føllet fødes uden antistoffer, så fødes føllet også med en steril tarm, hvor der endnu ikke er koloniseret nogen af de vigtige tarmbakterier, som senere i føllets liv, vil være kilden til et godt immunforsvar og fordøjelse af fibre og grovfoder.

Det er derfor normalt at føllet vil spise hoppens gødning i den første periode af sit liv, for at få koloniseret tarmen. Du kan derfor med fordel sørger for at din hoppe har en god tarmflora, ved at have fokus på det i perioden op til folingen og i perioden efter. Gærkultur af forskellige slags har vist sig at have positiv indvirkning.

Desuden kan du have fokus på, at føllet får tildelt en stor diversitet af græsser og urter, så tarmfloraen har noget at kolonisere sig på. Et føl vil i løbet af ganske kort tid vise interesse for foder, fordi den kopier sin mors adfærd. Det er derfor en fordel allerede der at vælge et foder, som understøtter tarmens og immunforsvarets udvikling. Ikke at føllet skal have store mængder, det er tarmen ikke udviklet nok til endnu, men det må gerne få et par håndfulde, så den lærer at spise foder.

 Fodring af føllet

Du skal nemlig forvente at fodre tidligere på føllet end du regner med. Hoppens mælk er kun dækkende med de nødvendige næringsstoffer i de første 8 uger af dens liv. Derefter skal føllet suppleres med et godt og letfordøjeligt foder, hvor der er fokus på protein, calcium, fosfor, zink og kobber, så der er nok til at danne knogler og led.

Hvis disse næringsstoffer mangler, vil føllet risikere at udvikle svage led og så er der risiko for OCD og mus-dannelse. Det er derfor vigtigt at du vælger et foder udviklet til føl og ikke blot tænker den kan nøjes med vitaminer og mineraler.

 Opsummering

1.      Råmælkens indhold af antistoffer er vigtige for føllets immunforsvar, og sikre at det kan klare de bakterier og virusser, som er i det miljø, som føllet fødes i. God stråfoder og en minimum af korn + korrekt tildeling af vitaminer og mineraler vil sikre at hoppen i den sidste måned inden foling får produceret en god råmælk.

2.      Dit føl fødes uden en tarmflora, denne skal etableres tidligt i dens liv, og føllet vil starte med at spise sin mors gødning. Du skal derfor forberede din hoppe, så hendes tarmsystem er velfungerende. Samtidig skal du have fokus på at tildele føllet en høj diversitet i græsser og urter, når føllet starter med at vise interesse i krybbefoder.

3.      Du skal forvente at fodre tidligere på dit føl end du regner med. Hoppens mælk er kun dækkende med næringsstoffer de første 8 uger af føllets liv. Herefter er det især protein, og mineraler, som dit føl vil mangle. Et godt følfoder skal du derfor allerede tildele når føllet viser interesse for foder, så det kan spise en fuld portion, når det er 2 måneder gammel.

Kilder:

Den store foderbog af Nanna Lutherson

Forrige
Forrige

Hesteuniverset - afsnit 18

Næste
Næste

Hesteuniverset - afsnit 16