Hesteuniverset - afsnit 16
Urter til den forfangen hest
Der er mange urter, som kan hjælpe din forfangen hest på mange forskellige måder. Det du skal gå efter, er urter som kan forbedre insulinsensitiviteten på din hest og urter som understøtter blodforsyningen og leveren.
Der er mange måder urterne virker på. Det kan både være indholdet af visse særlige vitaminer og mineraler, men urter er især kendt for at indeholde det man kalder sekundære plantestoffer. Og faktisk har din hest brug for en lang række af disse i dens daglige fodring, det er bare ikke noget, som der ligger forskning på, hvilke og hvor mange din hest har et dagligt behov for.
Disse stoffer bliver nemlig typisk kun undersøgt i forbindelse med deres forskellige egenskaber.
Selvom urter af forskellige slags er meget effektive, som er urter til din forfangen hest er ikke nogen sovepude. Med det mener jeg, at du ikke skal forvente at urterne gør det alene. De kan gøre rigtig mange gode ting for vores heste, men det er helhedsindsatsen som er vigtigst. Så du kan ikke forvente at din forfangen hest kan komme på græs, bare fordi den får urter tildelt i dens foder.
Jeg plejer at sige at hverken god fodring eller urter kan få sukker eller ekstra kalorier i fodringen til at forsvinde som dug fra solen. Hvis det kunne det, havde vi et mirakelmiddel, og så ville urter være meget dyre end de er 😊
Men lad os gå nogen af urterne igennem, jeg har forberedt 12 forskellige urter og så et enkelt andet virkningsstof, som findes i vindruer:
1 Brændenælde har et højt indhold af flavonoider og mineralerne krom, magnesium, zink, selen og C-vitamin. Den virker antiinflammatorisk og er derfor rigtig god til forfangenhedsheste, da tilstanden er en inflammation i hovene.
2 Hvidtjørn, både blade, blomster og bær har et højt indhold af flavonoider. Og Hvidtjørn er virkelig god til at styrke hjerte og kredsløbet. Derfor er den god til de forfangne heste for at få blod ned i de angrebne hove. Blod betyder nemlig næringsstoffer, som kan ophele og virker støttende på vævet. Et par håndfuld friske blade eller 10 g bær er tilstrækkeligt til en hest.
3 Gurkemeje virker på grund af sit indhold af curcumin og dette stof har en meget høj antiinflammatorisk virkning. Samtidig har roden en leverbeskyttende virkning og til heste i vægttab er det vigtigt, da fedtvæv har et højt indhold af affaldsstoffer, som leveren skal håndtere inden kroppen kan udskille det igen. Gurkemeje er derfor en urt, som kan bruges til rigtig rigtig mange heste. Dog er det desværre røget på dopinglisten hos væddeløbsheste i Danmark.
4 Lakrids har været brugt i mange 100 år, både til mennesker og heste. Denne urter virker også antiinflammatorisk, men også helende på væv. Samtidig har vi leverbeskyttende og immunstimulerende virkninger på denne urt. Det er primært indholdet af glycyrrhizin der virker i denne urt. En mængde på ca. 15 g dagligt af tørret rødder vil have en virkning på heste. Men vær opmærksom på at din hest ikke skal have for store mængder lakrids, da det kan have negative konsekvenser for kroppens væskebalance.
5 Mælkebøtte og især roden har en stærkt udrensende egenskab. Den stimulerer leveren og er direkte vanddrivende. Samtidig har den et højt indhold af magnesium og vitaminerne A-, B-, C- og D-vitamin. Dosis er 30 g tørret blade, eller 4-5 friske rødder om dagen.
6 Kanel har et meget højt indhold af calcium, jern, mangan samt C-vitamin og det virksomme stof kanelaldehyd, som menes at have blodsukkerregulerende egenskaber. Men samtidig bruges kanel også imod kramper i mave- og tarmsystemet. Igen en urt med mange forskellige positive egenskaber. For at få virkningen på blodsukkeret er det dog vigtigt at det er kanelsorten af navnet kassia.
7 Blåbærblade har et meget højt indhold af calcium, jern, mangan samt C-vitamin, ligesom de i folkemedicin har været brugt imod diabetes. De virker pga. deres indhold af flavonoider og saponiner (ligesom bukkehornsfrø). Dette giver dem nogen gode egenskaber til beskyttelse af cellerne med antioxidanter.
8 Marietidsel virker antiinflammatorisk og har vist sig at kunne øge insulinfølsomheden. Frøene indeholder mange bioaktive forbindelser, kaldet silymarin. Silymarin er det virksomme stod, og ud over at virker antiinflammatorisk, øger det udrensning i leveren og beskytter mod mangel på det vigtige antioxidant glutathion, som leveren indeholder mere af end andre organer. Heste, der har tendens til at være overvægtige, kan drage fordel af tilskud for at fremme normal udrensningsfunktion og metaboliskfunktion. Ca. 20 g dagligt til en hest skulle være nok.
9 Hvidløg er desværre en lidt udskældt urt til heste, hvilket jeg synes er rigtig synd. Den er udskældt, da det ligger et forsøg på at en meget høj tildeling af hvidløg om dagen kan fører til blodmangel. Men alle de gode egenskaber fra hvidløg fås ved meget mindre mængder. Hvidløg har blandt andet et højt indhold af C-vitamin og er kendt for sine mange positive egenskaber for immunforsvaret og fordøjelsen, det er blandt andet indholdet af allicin der har disse egenskaber. Derudover har hvidløg også en positiv effekt på insulinresistens og forbedre blodets flydeevne. Ca. 20 g dagligt af hvidløgspulver kan gøre en positiv forskel
10 Bukkehornsfrø har et højt indhold af krom, som hos mennesker er velkendt for at være effektivt mod type II diabetes og insulinresistens. Og så indeholder det også et steoridlignende stof saponin, som har vist sig også at øge insulinsensitiviteten. Frøene er også særdeles nærende med 20% protein, og et højt indhold af C og E vitamin, som er antioxidanter og altså passer på din hests celler. Bukkehornsfrø kan med fordel fodres sammen med hvidløg, da de to urter fremmer hinandens virkning. Ca 25 g dagligt kan have en positiv egenskab.
11 Lægekulsukker virker også antiinflammatorisk ligesom mange af de andre urter. Men samtidig er den genial i forbindelse med opheling af bindevæv, altså vævet inde i hoven på din hest. Det er indholdet af allantoin der er skyld i denne egenskab, da det fremmer celledannelse. Dosis er ca 20 g tørret blade.
Igen er det her en diskuteret urt, nogen mener nemlig den er giftig. Men forvirringen opstår igen efter en fejlfortolkning af et gammelt forsøg, hvor rotter blev tilført meget meget store mængder af planten, helt op til 33% af deres samlede næring og døde af det. Skulle en hest spise de samme mængder ville den skulle indtage 150 kg af planten og det ved vi godt er urealistisk. Samtidig blev forsøget lavet på en sort af planten, som ikke bruges i plantemedicin.
12 Artiskok nedbringer oppustethed, og mindsker sultfølelsen. Fremmer også nedbrydelsen af fedtdepoter. Det virksomme stof er cynarin. Cynarin kan påvirke leveren, og dens udrensningsevne stimuleres, da det her stof øger blodgennemstrømningen.
13 Resveratrol er en polyfenol (antioxidant) der findes i vindruer og hindbær. Især i skallen af røde vindruer har man fundet et højt indhold. Resveratrol skulle angiveligt hindre kræft og forbedre insulinfølsomheden. Nogen studier har vist effekter af resveratrol på fedtvæv hos mennesker. Disse fund indikerer at resveratrol hæmmer betændelsesreaktionen i fedtvævet, hvilket sandsynligvis vil medføre en gavnlig effekt hos overvægtige, hvor netop "low-grade" inflammation i fedtvævet menes at kunne medføre flere af de følgesygdomme der ses ved overvægt/fedme. Og helt klar ser vi nok samme tendens til heste. Resveratrol er derfor yderst velegnet til overvægtige heste, som skal tabe sig.
Her til sidst vil jeg også nævne at du endelig ikke skal kombinere alle urter på en gang. Alle disse i kombination giver nødvendigvis ikke det bedste resultat. Det er meget individuelt fra hest til hest hvad det er der virker mest optimalt.
Det er derfor vigtigt, at hvis du vil supplere din hest med urter, så vælg de blandinger som allerede er udviklet af dygtige og uddannet mennesker og firmaer.
Jeg vil dog opfordre dig til at spørger efter forskning på de enkelte produkter, så du ved om det rent faktisk også virker, eller om det er penge ud ad vinduet.
Kilder:
https://da.wikipedia.org/wiki/Resveratrol
Hestens lægeplanteleksikon af Hilary Page Self
Urteapotekeren af Fritz Wolder
Veterinary Herbal Medicine af Susan G. Wynn og Barbara J. Fougére