Hesteuniverset - afsnit 15

Fodring af den forfangen hest

I 90% af alle forfangenheds stilfælde er årsagen en ubalance i din hests stofskiftet og netop det påvirkes rigtig meget af det foder din hest får.

Når din hests stofskiftet er i ubalance, betyder det at insulinmekanismen og deraf sukkerstofskiftet ikke fungerer som det skal.

Insulins opgave er at sænke blodsukkeret ved at transportere sukker fra blodbanen over i vævet. Sukker i blodet kommer af den sukker/stivelse, som din hest indtager igennem dens daglige foder. 

Når insulin frigives til blodet, finder det receptorer på celleoverfladerne i din hests krop, som det sætter sig på. Det udløser en række af biokemiske reaktioner inde i cellen, som får en række transportporte på celleoverfladen til at åbne sig. Glukosen fra blodsukkeret kan nu komme ind i cellen og bruges til energi.

I afsnit 13 og 14 af HesteUniverset gennemgår jeg hvad forfangenhed er, årsagerne, behandlingen og lidt om fremtiden. Derfor tager jeg i det her afsnit fat i fodringen af den akutte forfangne heste, for det har også en virkelig stor betydning for at hesten kommer sig, og om der er risiko for tilbagefald.

Hvis de her reaktioner ikke fungerer eller ikke bliver aktiveret som de skal, optages glukosen ikke i cellen og din hests krop vil reagere, ved at øge insulinproduktionen i et forsøg på at sænke blodsukkeret og det er netop det, som er årsagen til 90% af forfangenhedstilfældene.

Tilstanden kaldes for insulinresistens (og er også udtalt ved heste med EMS) eller nedsat insulinrespons.

En hest med en ubalance i det her stofskifte har altså et forhøjet niveau af insulin i blodet. Den biokemiske proces i forløbet er dog ikke kendt endnu. Forskerne mener dog at insulinen påvirker vækstprocesserne i hovens lameller, som vil vokse ukontrolleret. Og det vil føre til vævsskade og inflammation i vævet hvilket er definitionen på forfangenhed

Den her onde cirkel forværres, hvis din hest er overvægtig. Fedtdepoterne udskiller nemlig en række hormoner, som endnu mere nedsætter din hests insulinfølsomhed. Det er blandt andet derfor, at overvægtige heste, især med de karakteristiske fedtdepoter, har en øget risiko for at blive forfangne.

Du kan eventuelt tjekke afsnit 12 ud, som handler om, hvordan du skal fodre den overvægtige hest, som endnu ikke er forfangen.

Hovedfokus når du skal fodre en forfangen hest 

Når du skal fodre den akut forfangen heste, er din største opgave at stoppe den onde cirkel som jeg har beskrevet. Derfor er det vigtigt, at du har stor fokus på, hvor meget sukker din hest indtager i løbet af dagen, og at den indtager det jævnt over hele døgnet, så blodsukkeret holdes så stabilt som muligt.

Husk desuden, at den forfangen hest IKKE må gå græs!

 Grovfoder

Grovfoderet er derfor det du nærmest skal have mest fokus på. Din opgave her er at finde et grovfoder med analyse, så du ved hvad det indeholder af sukker. Jeg oplever at de flest forfangne heste skal have et sukkerindhold pr. kg. tørstof på under 8%. Nogen endnu lavere. Det afhænger lidt af casen.

Samtidig skal du have fokus på at det bliver fordelt jævnt over døgnets 24 timer, så du holder din hests blodsukker så stabilt som muligt. Herved undgår du store udsving i blodsukkeret og dermed en forøgningen af insulinet i blodet og forværringen i hoven.  

Din hest skal have grovfoder svarende til minimum 1,5 kg tørstof pr 100 kg hest pr dag.

Men da forfangne heste ofte er overvægtige, kan det være nødvendigt at udskifte en del af grovfoderet med halm, for at reducere det daglige indtag af energi. Du kan udskifte 30% af grovfoderet med halm, uden at det får konsekvenser for din hests tarmsystem.

Det er desuden vigtigt at du har stor fokus på den hygiejniske kvalitet af det grovfoder du tildeler din hest. Det tidspunkt mange heste bliver forfangne på er i forårsmånederne, hvor der tit er lidt mangel på grovfoder og hvor det har ligget hele vinteren. Du skal derfor sikre dig, at det er helt uden skimmel, mug og toxiner.

Toxiner vil nemlig forværre tilstanden.

Om det er hø eller wrap du finder til din hest, betyder ikke det store. Det vigtigste er sukkerindholdet, energiindholdet og den hygiejniske kvalitet.

 Krybbefoderet

Din hests krybbefoder skal du selvfølgelig også kigge på.

Igen er det sukker og stivelsesindholdet der er det kritiske punkt. Du skal derfor sikre dig at det foder du bruger, er uden korn og melasse og med et højt og varieret fiberindhold.

Man anbefaler at det samlede sukker- og stivelsesindhold skal holdes under 10%, så blodsukkeret og dermed insulinniveauet i blodet ikke bliver for højt.

Det er dog ikke sundt, at du forsøger at sørger for at din hest helt undgår sukker. Nogle sukkertyper er vigtige for hestens fordøjelse og foderudnyttelse, fordi de fungerer som prebiotika, og derfor påvirker de ikke blodsukkeret.

Nogen af de her sukkertyper bidrager nemlig til en optimal fedtsyresammensætning i bagtarmen, så hesten opnår en længere mæthedsfornemmelse og et stabilt blodsukker.

Det er blandt andet gældende for en række fruktaner.

Ja du læste rigtig, fruktan er fx inulin, som faktisk er i mange fordøjelsestilskud til heste.

Vitaminer og mineraler

Da forfangne heste har et højt stressniveau i kroppen pga. sygdom, responderer de typisk rigtig godt på at få en øget mængde vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Du skal tænke på, at kroppen skal i gang med at reparere de skader, som er sket i hoven, førend hesten er klar til at blive taget i brug igen. Det koster helt klart ekstra næringsstoffer.

Det er blandt andet især zink, selen, magnesium, mangan, E- og C-vitamin samt B-vitaminerne, som en forfangen hest tit har brug for at få tildelt ekstra af. Nogen indgår i insulinstofskiftet, andre skal bruges til at genopbygge hoven efter de store forandringer.

Zink indgår fx i over 300 forskellige enzymprocesser i kroppen og er vigtig for dannelsen af insulin. Samtidig er det afgørende for leverfunktionen og kulhydratstofskiftet. En forhøjet produktion af insulin, som følge af insulinresistens øger derfor din hests behov for zink.

Zink indgår også i dannelsen af vigtige antioxidanter, og kroppens evne til at beskytte og reparere sig selv er derfor afhængig af zink.

Magnesium fungerer som en co-faktor i over 300 forskellige enzymer i din hests krop og er blandet andet essentiel for alle energiprocesser i kroppen. Insulinresistens sættes i høj grad i forbindelse med mangel på magnesium. Det har stor indflydelse på insulin og glukose i blodet samt på insulinfølsomheden i kroppen generelt.

Er din hest direkte insulinresistent har den et ekstra stort behov for antioxidanter, blandt andet fordi dens immunforsvar ofte er udfordret. E- og C-vitamin samt selen er vigtige antioxidanter, mens B-vitaminer primært fungerer som hjælpestoffer til de forskellige mineralers enzymprocesser i kroppen.

Derfor er alle disse mineraler og vitaminer meget vigtige for immunforsvaret, energistofskifte og proteinsyntesen hos heste der er forfangne.

Det er derfor ikke nok, at du blot tildeler en almindelig vitamin- og mineralblanding til din hest, som er lavet til en rask hest. Det vil i langt de fleste tilfælde ikke være nok. Du kan ej heller blot sætte mængden lidt op, da din hest så vil få for meget af en af vitaminerne/mineralerne, og det vil belaste en allerede belastet krop endnu mere.

Du skal altså derfor vælge produkter, som passer til situationen, altså fodring af en akut forfangen hest.

Synes du det er uoverskueligt eller svært, så kontakt en dygtig foderkonsulent og få lagt en god foderplan til din hest.

Kilder:

Argo, C.M., Curtis, G.C., Grove-White, D., Dugdale, A.H., Barfoot, C.F., Harris, P. A. (2012) Weight loss resistance: A further consideration for the nutritional management of obese Equidae. Veterinary journal. 194, 179-188.

Asplin, K. E., Sillence, M. N., Pollitt, C. C. McGowan, C. M. (2007) Induction of laminitis by prolonged hyperinsulinaemia in clinically normal ponies. Veterinary Journal. 174, 530-535.

Bamford, N. J., Potter, S. J., Harris, P. A., Bailey, S. R. (2014). Breed differences in insulin sensitivity and insulinemic responses to oral glucose in horses and ponies of body condition score. Domestic Animal endocrinology. 47, 101-107.

Basinska, K., Marycz, K., S’mieszek, A., Nicpon, J. (2015). The production and distribution of IL-6 and TNF-α in subcutaneous adipose tissue and their correlation with serum concentrations Welsh ponies with equine metabolic syndrome. Journal of Veterinary Science. 16, 113-120.

Frank, N., Geor, R. J., Bailey, S. R, Durham, A. E., Johnson, P.J. (2010). Equine metabolic syndrome. Journal of Veterinary Internal Medicine. 24, 467-475.

Geor, R.J., Harris, P.A., Coenen, M. 2013. Equine Applied and Clinical Nutrition, Health, welfare and Performance. Saunders, Elsevier, Edinburgh

Morgan, R., Keen, J., McGowan, C. (2015). Review: Equine Metabolic Syndrome. Veterinary Record. 173-179.

National Research Council (NRC). 2007. Nutrient Requirements of horses, 6th ed. Washington, DC: National Academy Press.

Asplin DE, Silence MN, Pollitt CC, et al. Induction of laminitis by prolonged hyperinsulinemia in clinically normal horses. Vet J 2007; 174:530-535.

Frank N, Tadros EM. Insulin dysregulation. Equine Vet J 2014; 46: 103-112

Geor RJ, Harris PA. Dietary management of obesity and insulin resistance: Countering risk of laminitis. Vet Clin Nth Am Equine Pract 2009;25:51-65

Luthersson N, Mannfalk M, Parkin T, Harris PA. Laminitis: Risk factors and outcome in a group of Danish horses. J Eq Vet Science 2017; 53: 68-73

McCue NE, Geor RJ, Schultz N. Equine metabolic Syndrome: a complex disease influenced by genetics and the environment. J Eq Vet Sci 2015; 35:367-375

Menzies-Gow NJ, Harris PA, Elliott J. Prospective cohort study evaluating risk factors for the development of pasture-associated laminitis in the United Kingdom. Equine Vet J 2016 Jul1. Doi: 10,1111/evj.12606

Equine Laminitis: Cryotherapy reduces the severity of the acute lesion” (Equine Veterinary Journal, 2004) af Van Eps & Pollitt

Den store Forfangenhedsguide 2007 skrevet og redigeret af dyrlæge Randi Lintrup. Udgivet i samarbejde med Magasinet Hest

Forrige
Forrige

Hesteuniverset - afsnit 16

Næste
Næste

Hesteuniverset - afsnit 14