Fodring af heste – De grundlæggende “regler”

Hestefodring kan være en jungle at finde rundt i, men jeg har forsøgt med dette blogindlæg at give dig et godt overblik over de grundlæggende fodringsregler. Med disse i baghånden, er er du godt klædt på til at lave en god fodringsrutine til din hest.

Hesten er et steppedyr

Heste er naturligt steppedyr, som lever af næringsfattigt græs, urter, bark, buske, træ og andet fiberholdigt materiale. De går mange km om dagen for at finde deres føde og de spiser gerne op til 20 timer dagligt, hvis de kan komme til det. Hesten er faktisk et meget nøjsomt dyr, som lever i en symbiose med deres tarmbakterier, som er mange og varieret. Derfor spiser heste også gerne en meget varieret fiberbaseret kost. Dette er hestens fordøjelsessystem indrettet efter.

Maven

Det betyder at hesten konstant producere mavesyre, men kun producere spyt når den tygger på foder, ca 12 liter spyt på 1 kg hø og 3 liter på 1 kg kraftfoder. Mavesyren kan være hård ved mavens slimhinder og derfor er det vigtigt at hesten producere massere af spyt for at samarbejde med denne mavesyre. Maven er desuden lille, og der er en kort opholdstid på maks. 1 time.

Samtidig har hesten en ret lille kapacitet for at nedbryde stivelse i dens tyndtarm. Dette betyder at den dagligt ikke kan nedbryde mere end hvad der svare til 2 gr stivelse pr kg hest pr dag. Til en 500 kg hest er dette 1 kg stivelse og det vil svare til ca. 2,2 kg havre.

Fedt

Fedt er hesten heller god til at udnytte, da den ikke har en galdeblære til at oplagre galden. Galden bruges til at forbedre fordøjelsen af indtaget fedt fra foderet. Derfor kan hesten ikke nedbryde mere fedt/olie, end hvad der svare til 1 dL pr 100 kg hest pr dag.

Fibre

Fibre til gengæld, det er hesten god til! Især fra græs, hø og god wrap. Det er dog ikke hesten selv, som nedbryder dette. Det gør alle de mange forskellige typer mikroorganismer, som lever inden i hestens stortarm. Disse bruger det til mad, for at deres liv kan opretholdes. Affaldsstoffer (metabolitter) herfra, udnytter hesten som energi. Visse vitaminer; B-vitaminer, som er vigtige for hud, pels, hove og energi, samt K-vitamin producere tarmfloraen i stor mængde, hvis den trives.

Sukker

Sukker er en hel historie for sig selv. Hesten er god til at omsætte og optage sukker i dens system, men den kan få for meget, som kan fører til sygdomme som sukkersyge (EMS) og forfangenhed. Generelt skal dette niveau holdes på et minimum, men det skal ikke undgås 100%.

Vand

Og så er det vand. Vand er vigtig for alle levende organismer og derfor også hesten. Generelt skal de bruge ca. 5 liter pr 100 kg hest dagligt. Mere hvis det er varmt i vejret, hesten producere mælk eller træner hårdt. Vand får hesten mange steder fra. Hvis den æder frisk græs, kan dette godt indeholde nok vand til at dække det daglige behov. Æder hesten mere tør foder, som hø eller wrap vil den indtage mere flydende vand. Vandkvaliteten er vigtig – det skal være ligeså rent, som det vi selv drikker. Og allerhelst tildelt i en spand, kar, eller vandkop, som giver minimum 8 liter vand i minuttet. Ellers bliver hestene dovne og gider ikke drikke, dette fører til dehydrering med dårlig fordøjelse og præstation som følger.

Vitaminer og mineraler

Vi skal dog ikke glemme vitaminer og mineraler, de er ret essentielle for at hesten kan trives, men dette er et helt emne for sig selv. Både med hvilke hesten har brug for og i hvilke mængder. Mere herom i et andet indlæg på et senere tidspunkt. Det er dog vigtigt at nævne her, da mangler kan give mange problemer hos hestene, fx i form af muk eller kløe.

Reglerne

De generelle retningslinjer tager udgangspunkt i hvordan hestens fordøjelsessystem fungere og derfor hvad der skal til førend at hesten kan fungere i det daglige.

Grovfoder

Først er det vigtigt med hestens grundfoder; grovfoder i form af enten græs, hø eller wrap! Hesten skal have hvad der svare til 1,5 kg tørstof pr 100 kg hest pr dag for at fordøjelsessystemet fungere og hestens mikroorganismer får tilstrækkeligt med fordøjelige fibre at leve af.
Dette svare typisk til 2 kg wrap pr 100 kg hest (der er mere vand i wrap) eller 1,75 kg hø pr 100 kg hest (hø er ej heller helt tørt).
Hvor meget græs hesten spiser på folden er generelt svært at sige, men jo mere græs der er på folden og jo længere tid hesten går der, jo mere får den spist og mængden af wrap/hø skal reduceres.
Grovfoderet skal desuden gerne udgøre ca. 80-90% af hele hestens diæt.
Hvis hesten kan tåle det uden at blive for fed, må den gerne få mere end de 1,5 kg tørstof pr 100 kg hest pr dag.
Det er desuden vigtigt at hestens daglige ration af grovfoder fordeles ud over døgnets 24 timer. Hesten må ikke stå mere end 4 timer uden at tygge på hø/wrap/græs, da dette øger risikoen for mavesår med op til 4 gange.
Under grovfoder kategorien hører hverken halm eller frøgræs til. Det er beskæftigelse og ikke mad til heste.

Vand

Vand er som beskrevet også vigtig. Hold øje med hvor meget din hest drikker, tænk over hvor meget græs hesten æder og se om ikke mængden så passer meget godt med ca. 5 liter pr 100 kg hest pr dag.
Husk at rengøre hestens vandkilde ofte og test om vandkoppen giver 8 liter i minutter. Dette gøres ved at sætte en sort spand på 10 liter under koppen og så lukke vand ud i et minut, herved burde spanden være fyldt op.

Krybbefoderet

Krybbefoderets opgave er som udgangspunkt at balancere grovfoderet. Typisk mangler grovfoderet protein, vitaminer og mineraler, og dette skal der tilføres i krybben.
Når der skal vælges et krybbefoder, skal det passe til den hest du har, dens huld og dens arbejde. Dette kan de enkelte foderfirmaer hjælpe med. Vælg dog gerne et foderfirma, som har været på markedet en hel del år, deres blandinger er dermed testet på mange forskellige typer heste.
Det vigtige med krybbefoderet er at der ikke tildeles mere end 2 gr. stivelse pr kg hest pr dag. Samtidig er det vigtigt at den daglige ration deles ud på så mange måltider som muligt, da hestens mave er meget lille. Videnskaben siger maks 300 gr pr 100 kg hest pr måltid, men min anbefaling er meget mindre.

Har du brug for hjælp til at gennemskue om et krybbefoder er passende for din hest? Så skriv gerne, så vil jeg gerne hjælpe dig igennem junglen. :)

Forrige
Forrige

Lort, lort og atter lort

Næste
Næste

Naturlig hestefodring?