Hesteuniverset - afsnit 11

Huldvurdering af heste

Som hesteejer, er det vigtigt at have et godt overblik over sin hests vægt og kropsfedt, da det har stor indvirkning på hestens sundhed og trivsel. Overvægtige heste kan for eksempel have øget risiko for alvorlige sygdomme som EMS og forfangenhed, mens undervægtige heste kan have nedsat ydeevne og øget risiko for sygdomme som kolik og infektioner.

Men hvordan vurderer du egentlig din hests vægt og kropsfedt?

En effektiv metode er at bruge en såkaldt huldvurderingsskala, og en af de mest anvendte skalaer er Hennekes skala, udviklet i 1983.

Skalaen er opdelt i ni kategorier, hvor 1 er sygeligt tynd og 9 er sygeligt overvægtig. En hest med normal vægt ligger på 5, og følhopper må gerne ligge lidt højere, men ikke over 7.

For at vurdere hestens huld skal du mærke på seks punkter på hestens krop:

  • nakkekammen

  • manken

  • ryggen

  • haleroden

  • bag skulderen

  • og over ribbenene.

Det er også en god ide at mærke hoftehjørnerne og skulderbladene. Generelt skal knoglerne være nemme at mærke med et let tryk, og fedtdepoter sætter sig især på nakkekammen, bag skulderbladet, langs ryggen og lige over haleroden.

Når du har mærket alle punkterne på hesten, giver du hvert punkt en score og tager et gennemsnit af scoren. Det er vigtigt at mærke alle punkterne igennem, da hestene godt kan være lidt ujævne i fordelingen af fedtvæv. En hest i huldscore 1 ligner et skelet, mens en hest i huld score 9 typisk er en pony, der mere kan trille end gå.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er nok at træde et par skridt tilbage og kigge på hesten, da både pels og fedt kan snyde synsmæssigt.

En pelset pony kan fx godt se fed ud, men under pelsen kan den være ret tynd, og en fed hest kan faktisk godt se muskelløs ud, men så er det faktisk fedt og ikke muskler. Det er derfor vigtigt at bruge hænderne til at vurdere hestens vægt og kropsfedt.

Husk på, at det er vigtigt at huldvurdere din hest regelmæssigt, da dens kropsform og -vægt kan ændre sig over tid, og det kan have indflydelse på dens sundhed og trivsel. Ved at have et godt kendskab til din hests huld, kan du justere dens fodring og motion efter behov og forebygge problemer som overvægt, EMS og forfangenhed.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du huldvurderer din hest korrekt, kan du sende billeder til mig, gerne forfra, fra siden og bagfra, så vil jeg komme med mit bedste bud.

Jeg håber, at dette indlæg har givet dig en bedre forståelse for vigtigheden af at huldvurdere din hest regelmæssigt, og hvordan du kan gøre det korrekt ved hjælp af Hennekes skala. Husk at være opmærksom på din hests kropsform og -vægt, så den kan have et sundt og godt liv.

Forrige
Forrige

Hesteuniverset - afsnit 12

Næste
Næste

Hesteuniverset - afsnit 10